Financiële transacties, groot en klein, je voert ze je hele leven al zonder problemen uit. Maar wat als dat niet meer kan? Wat als je door een ziekte of ongeval zelf niet meer in staat bent om te beslissen over je vermogen? Speel voor dergelijke scenario’s op veilig met een zorgvolmacht.
Als je om welke reden dan ook wilsonbekwaam wordt, heeft dat grote gevolgen voor je financiën. Denk dan aan je beleggingen of opbrengsteigendommen, maar ook simpelweg aan de inkomende facturen.
Zelf naar de bank gaan of zelfs inloggen op je onlineaccount of app om snel iets te regelen, je bent het nu zo gewoon. Maar er kan een dag komen dat dit niet meer zo simpel is. Heb je er al eens over nagedacht wie die taken dan van je overneemt? Want als je geen regeling treft, gebeurt dit automatisch volgens het systeem van ‘bewindvoering’.
In dat geval wijst een vrederechter een bewindvoerder aan die je financiën beheert: een familielid, iemand extern, … eender wie volgens de vrederechter voldoet aan de vereisten. Hij of zij wordt vervolgens met regelmaat gecontroleerd en moet toestemming vragen aan de vrederechter voor belangrijke transacties. Een niet te onderschatten procedure.
Gelukkig kan je dergelijke ongemakkelijke situaties vermijden. Door zelf een zorgvolmacht te voorzien. Daarin bepaal je wie de volmacht krijgt als jijzelf er fysiek en/of mentaal niet meer toe in staat bent.
Het kan gaan om één of meerdere personen die dankzij de zorgvolmacht geen verantwoording moeten afleggen aan personen buiten de familie zoals de vrederechter of de aangestelde volmachthebber.
Op deze manier is het ook perfect mogelijk om je partner te beschermen, om te vermijden dat de successieplanning vastloopt. Met een zorgvolmacht kan hij of zij wél nog belangrijke beslissingen nemen zoals schenkingen geven aan de kinderen.
Wat zijn de aandachtspunten bij het opstellen van een zorgvolmacht?
Ondanks de vele voordelen is er wel een belangrijke voetnoot te vermelden: een zorgvolmacht beschermt je niet tegen jezelf. Zelfs als de zorgvolmacht in werking is, kan je zelf nog financiële transacties uitvoeren. En dat is niet noodzakelijk in je voordeel.
Stel dat je kampt met een verslaving, met dementie of geheugenverlies … dan ben je niet per se bij je volle verstand. Wat gebeurt er dan? Als het nodig is, beslist de vrederechter dat je zelf geen financiële beslissingen meer mag nemen. Ook in dit geval stelt hij dus een bewindvoerder aan.
Dacht je dat een zorgvolmacht enkel was nuttig vanaf een zekere leeftijd? Niets is minder waar, spijtig genoeg. Je kan een ongeval krijgen en in een coma terechtkomen. Een ziekte kan je ernstige hersenschade of een handicap opleveren. Of je kan aan jongdementie lijden. Je ziet: er zijn heel wat situaties waarin een zorgvolmacht van pas komt die niets te maken hebben met ouderdom.
Je begint er dus beter vandaag dan morgen aan. Want de enige voorwaarde voor jou als volmachtgever is dat je je 100% bewust bent van de impact van je beslissing. Anticipeer op onvoorziene situaties. Dat is weer een zorg minder.