AANMELDEN BILLIT Billit-logo

De voordelen van een zorgvolmacht

Financiële transacties, groot en klein, je voert ze je hele leven al zonder problemen uit. Maar wat als dat niet meer kan? Wat als je door een ziekte of ongeval zelf niet meer in staat bent om te beslissen over je vermogen? Speel voor dergelijke scenario’s op veilig met een zorgvolmacht.

Je portefeuille in goede handen

Als je om welke reden dan ook wilsonbekwaam wordt, heeft dat grote gevolgen voor je financiën. Denk dan aan je beleggingen of opbrengsteigendommen, maar ook simpelweg aan de inkomende facturen.

Zelf naar de bank gaan of zelfs inloggen op je onlineaccount of app om snel iets te regelen, je bent het nu zo gewoon. Maar er kan een dag komen dat dit niet meer zo simpel is. Heb je er al eens over nagedacht wie die taken dan van je overneemt? Want als je geen regeling treft, gebeurt dit automatisch volgens het systeem van ‘bewindvoering’.

In dat geval wijst een vrederechter een bewindvoerder aan die je financiën beheert: een familielid, iemand extern, … eender wie volgens de vrederechter voldoet aan de vereisten. Hij of zij wordt vervolgens met regelmaat gecontroleerd en moet toestemming vragen aan de vrederechter voor belangrijke transacties. Een niet te onderschatten procedure.

Behoud de controle

Gelukkig kan je dergelijke ongemakkelijke situaties vermijden. Door zelf een zorgvolmacht te voorzien. Daarin bepaal je wie de volmacht krijgt als jijzelf er fysiek en/of mentaal niet meer toe in staat bent.

Het kan gaan om één of meerdere personen die dankzij de zorgvolmacht geen verantwoording moeten afleggen aan personen buiten de familie zoals de vrederechter of de aangestelde volmachthebber.

Op deze manier is het ook perfect mogelijk om je partner te beschermen, om te vermijden dat de successieplanning vastloopt. Met een zorgvolmacht kan hij of zij wél nog belangrijke beslissingen nemen zoals schenkingen geven aan de kinderen.

Kies voor correct en transparant

Wat zijn de aandachtspunten bij het opstellen van een zorgvolmacht?

  • Werk transparant. Bespreek met de betrokkenen wat je beslist en waar ze zich aan kunnen verwachten als een ongeval of ziekte zich voordoet.
  • Overweeg een notariële akte. Als je de zorgvolmacht zonder notaris opstelt, kan de lasthebber geen onroerend goed verkopen.
  • Voorzie de nodige voorwaarden, eventueel met hulp van je notaris. Zo kan je bijvoorbeeld eisen dat alle volmachthebbers hun akkoord geven voor grote transacties om te vermijden dat één persoon alle controle in handen heeft.
  • In het geval van vastgoed, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een volgorde van verkoop te bepalen. Of om de voorwaarde te stellen dat de woning niet verkocht kan worden zolang je er als volmachtgever zelf nog woont.
  • Weet dat in een extreem geval van misbruik, de vrederechter toch nog kan beslissen om de zorgvolmacht te verbreken en een bewindvoerder aan te stellen.
Bescherming tegen jezelf?

Ondanks de vele voordelen is er wel een belangrijke voetnoot te vermelden: een zorgvolmacht beschermt je niet tegen jezelf. Zelfs als de zorgvolmacht in werking is, kan je zelf nog financiële transacties uitvoeren. En dat is niet noodzakelijk in je voordeel.

Stel dat je kampt met een verslaving, met dementie of geheugenverlies … dan ben je niet per se bij je volle verstand. Wat gebeurt er dan? Als het nodig is, beslist de vrederechter dat je zelf geen financiële beslissingen meer mag nemen. Ook in dit geval stelt hij dus een bewindvoerder aan.

Niet enkel voor ouderen

Dacht je dat een zorgvolmacht enkel was nuttig vanaf een zekere leeftijd? Niets is minder waar, spijtig genoeg. Je kan een ongeval krijgen en in een coma terechtkomen. Een ziekte kan je ernstige hersenschade of een handicap opleveren. Of je kan aan jongdementie lijden. Je ziet: er zijn heel wat situaties waarin een zorgvolmacht van pas komt die niets te maken hebben met ouderdom.

Je begint er dus beter vandaag dan morgen aan. Want de enige voorwaarde voor jou als volmachtgever is dat je je 100% bewust bent van de impact van je beslissing. Anticipeer op onvoorziene situaties. Dat is weer een zorg minder.

About the author

BVBA QUANTUM LEAP DESIGN STUDIO